Internettet: opfindelsen, der forbandt verden

internettet

Fra datapakker til online shopping

Internettet er i sandhed et fænomen, der har revolutioneret måden hvorpå vi er og handler som mennesker. De færreste havde nok forudset den rolle internettet ville få, dengang man koblede de første computere sammen for snart 50 år siden. Dengang hed det ARPANET, og var oprindeligt tiltænkt som en måde for amerikanske universiteter til let at dele ressourcer og viden mellem hinanden på tværs af landet, men der gik ikke længe før man øjnede andre anvendelsesmuligheder. Fra at være et simpelt netværk, hvor enkelte computere kunne sende information frem og tilbage, er internettet snart at finde i hvert hjørne af verden. Selv på Antarktis og sågar på Mount Everest er det muligt at gå på nettet, og der bliver i øjeblikket eksperimenteret med at sende luftballoner med internetforbindelse op i stratosfæren, med det formål at få selv de mest øde områder online. Da internettet tilmed blev trådløst, smed det sine lænker, så at sige. Nu var det ikke længere begrænset til skrivebordet på kontoret, men nu også stuen, køkkenet og soveværelset. Også uden for husets fire vægge blev det nu muligt at være online, og med udbredelsen af smartphones og tablets kan man være online overalt.

Vi bruger i dag internettet til alt: fra videoopkald med vores nærmeste en halv verden væk; til online shopping, hvor vores køb kommer få dage efter bestilling og til at give os muligheden for at spille med andre folk fra hele verden, enten som modstander eller allieret. Om det så er med vidensdeling eller underholdning som formål, så bruger vi internettet til næsten alt, og med vores pc’er, smartphones og tablets online er vi altid forbundet med hinanden, uanset hvor vi befinder os.

Alting er forbundet

Antallet af enheder, der har forbindelse til internettet er stødt stigende. Fra engang at være forbeholdt tunge og klodsede computere er internettet nu tilgængeligt for nærmest alle ting, man bruger i hverdagen – termostater, lamper og kaffemaskiner. Dette fænomen kaldes for the Internet of Things (Tingenes Internet), og i dag er der faktisk mere end dobbelt så mange ting online end der er mennesker på Jorden. Anvendelsesmulighederne lader også til at være uendelige: landmænd kan med få tryk automatisere deres traktorer, og information vedrørende deres marker og traktorer sendes til en database. Man kan med få tryk få kaffemaskinen til at brygge en frisk kande kaffe, allerede inden man kommer hjem fra arbejde. The Internet of Things har kun skrabet overfladen for hvad der er muligt, og inden for få år vil alting i hjemmet være forbundet til internettet, og til en selv.

Med denne eksponentielt stigende andel af enheder forbundet med internettet er der dog også en øget trussel fra personer, som ikke vil en noget godt. Hackere og computervira har eksisteret lige så længe som computerne selv, men når selv bilen er online er det nu mere end nogensinde vigtigt at sikre sig mod digitale ubudne gæster. Også når offentlige institutioner udsættes for angreb er der grund til bekymring, især når det drejer sig om dem forbundet til et lands infrastruktur. Således var det, at et atomkraftværk for et par år siden blev udsat for en computervirus, der tvang dens turbiner til at stoppe og dermed stoppede for produktionen af strøm. Med udbredelsen af internettet til enhver afkrog er det således også nærmest en naturlig udvikling, at krigsførelse er blevet en del af de fleste landes forsvarsstrategi. Med mulighed for at neutralisere fjenden, før de overhovedet kan nå at handle, samtidig med at sikre sig mod samme slags angreb er det ikke underligt, at udviklingen er gået denne vej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *